2.11.2018

Valmentava Koulutus - Älä tee sitä virhettä!

"Olen aika varma, että suurinosa minun lukijoista eivät tiedä, mikä on Valma tai valmentava koulutus, joten selvennän hieman. Valmentava koulutus on nimensä mukaisesti valmentava koulutus ennen itse tutkintoa. Valmentavaa koulutusta ei passaa missään nimessä sekoittaa tutkintoon, sillä sitä se ei ole.

Valmentavia koulutuksia on kahdenlaisia; Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) ja Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA). Näitä koulutuksia on tarjolla vain erityisessä ammatillisessa oppilaitoksessa (Luovi), joten näitä ei ole normaalissa ammattikoulussa.

Valman tarkoitus opiskelijalle on vahvistaa elämän perustoimintoja, antaa lisä-aikaa mahdollisen jatko-koulutuksen mietinnälle ja antaa perusvalmiudet mahdolliseen tutkintoon.

Telman tarkoitus on taas antaa perusvalmiudet työelämään ja harjoittaa elämän perustoimintoja, että opiskelija pystyy tulevaisuudessa toimia itsenäisesti.

Tässä vaiheessa tekstiä koko homma on vielä saattanut tuntua ihan hyvältä, mutta tässä vaiheessa haaveet voi heittää pois Valman ja Telman suhteen. Telmasta ei ole itselläni kokemuksia, joten puhun tässä tekstissä pikemminkin Valmasta kuin Telmasta.

Miksi ei kannata tulla opiskelemaan Valmaan? Nämä syyt voivat olla yksikkökohtaisia. Ensinnäkin, Valma ei ainakaan minulle sovi ollenkaan. Valma on kuin starttiluokka ennen varsinaista peruskoulun aloitusta (huom. Opiskelijat ovat lähes täysi-ikäisiä).

Opetus-suunnitelma Valman suhteen on täysin viallinen, sillä opetus alkaa niin alusta kuin voikaan alkaa. Periaatteessa matikassakin 1+1- laskuista.

Opetus tuntuu lapselliselta ja se aiheuttaa tunteen, että opiskelijoita pidetään lapsina. Opetuksen pitäisi olla yksilöllisen tason mukaista vaan näin ei ole. Uskoisin, että jopa 1-luokkalaiset selviäisivät Valman mennen tullen.

Valma on myös kuin vankila, josta ei pääse pois ennenkuin aika koittaa. Miksi näin? Jos Valman keskeyttää, ei pääse takaisin eikä varsinkaan tutkintoon. Joten, jos joudut Valmalle, joudut tuskailemaan jopa vuoden verran, ennenkuin pääset tekemään sitä, mistä olet kiinnostunut.

Lopputulos on, että älä tee sitä virhettä ja tule Valmalle. Jotkut syyt voivat olla yksikkökohtaisia, mutta perimmäiset syyt pitävät paikkansa, olit sitten vaikkapa Muhoksen yksikössä tai Oulussa.

Tämä oli varoituksen sana. Sinä teet päätöksesi, mutta muista, että varoitin sinua."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Elämä on elämisen arvoista

Nyt voin aidosti ja rehellisesti sanoa olevani onnellinen tällä hetkellä. Joulukuusta lähtien olen saanut kaikkia minun asioita niin paljon ...